Dzieci
dfkgljfdgjkldfjgkdlfgjdfgkldfjgkldfgjdfgdfgdfg

Aby uchronić zęby dziecka przed próchnicą
- Gdy jeszcze nie ma ząbków, bądź dopiero się pojawiają przetrzyj mu buzię gazą nasączoną naparem z rumianku bądź przegotowaną wodą.
- Kup pierwszą szczoteczkę wraz z pojawieniem się pierwszych zębów mlecznych.
- Szczotkuj maluszkowi zęby mleczne od ok 12 miesiąca życia co najmniej dwa razy dziennie, rano i wieczorem
- U starszego dziecka od ok. 2 roku życia postaraj się wprowadzić nawyk mycia zębów po posiłkach, potraktujcie to jak zabawę aż dziecko z Twoją pomocą przyzwyczai się do tej czynności.
- Do ok. 5-6 r.ż. kontroluj w jaki sposób Twoje dziecko szczotkuje zęby aż do momentu kiedy dziecko samo będzie w stanie dokładnie je umyć
- Nie zapominaj o czyszczeniu języka-tam też gromadzą się niebezpieczne bakterie
- Używaj tylko pasty przeznaczonej dla dzieci ze względu na odpowiednią dla nich ilość fluoru
- Unikaj oblizywania łyżeczki, którą karmisz malucha, ponieważ w ten sposób przenosisz szkodliwe bakterie ze swojej jamy ustnej do buzi dziecka.
- Nie karm dziecka przed samym snem, a słodzone napoje zastąp wodą.
- Staraj się aby dziecko nie zasypiało z butelką ponieważ mleko zawiera cukier, który jest idealną pożywką dla bakterii.
- Ogranicz do minimum jedzenie słodyczy, zwłaszcza lizaków i twardych cukierków, które pozostają w buzi przez długi czas co powoduje dłuższe działanie kwasów na szkliwo zębów.
- Nie podawaj maluchowi słodzonych napojów ani nie dosładzaj pokarmów.
- Ważne jest niepodjadanie między posiłkami, zwłaszcza produktów węglowodanowych.
- Wapń niezbędny do utrzymania zdrowego szkliwa (mleko i jego przetwory, zielone warzywa liściaste)
- Fluor ma działanie antybakteryjnie, rozcieńcza kwasy powstałe w ustach po posiłkach, a dodatkowo wzmacnia szkliwo(soja, produkty zbożowe)
- Witamina D niezbędna jest do przyswojenia wapnia i fosforu, odpowiedzialną za mineralizację szkliwa (tłusty nabiał-masło, tłuste ryby-tuńczyk, makrela, halibut, śledź, łosoś)
- Witaminę A – wzmacnia dziąsła, niszczy bakterie (ryby, jaja, masło, sery żółte, marchew, warzywa zielone, morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie)